Zawsze robię tę wieprzowinę, gdy nie mam czasu. Rozpływa się w ustach i starcza na dwa dni
Połączenie chudego mięsa wieprzowego z aromatycznym sosem curry zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Potrawa nie wymaga wiele pracy i można ją przygotować na dwa dni, zyskując dzień wolny od stania przy kuchni. Niezbędne dodatki, które nadają mięsu wyjątkowy smak i aromat, kupisz w każdym supermarkecie. Danie o indyjskich korzeniach robię raz-dwa, a jego smak niczym nie różni się od smaku potraw serwowanych w restauracjach.
Jak zrobić wieprzowinę w sosie curry?
W sosie curry duszę chudy schab, który nie wymaga długiej obróbki termicznej. Możesz zastąpić to mięso szynką, łopatką lub drobiem (pierś lub udziec bez skóry i kości z kurczaka/indyka). Sos zawdzięcza bardzo wyrazisty smak wysokiej jakości paście curry i kilku dodatkom. Wskazówka: jeżeli sos wyjdzie zbyt pikantny, to możesz dodać więcej bulionu, słodką passatę pomidorową lub mleko kokosowe.
Mięso kroję w kostkę lub paseczki, obsmażam na oleju, a następnie dodaję warzywa oraz pastę curry. Do podsmażonej bazy sosu dolewam bulion oraz duszę, aż wieprzowina będzie miała idealną konsystencję. Gdy mięso zmięknie, doprawiam potrawę do smaku sokiem i skórką z limonki oraz solą.
Przepis: Wieprzowina w sosie curry
To bardzo proste w przygotowaniu danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 387 w każdej porcji
Składniki
- 800 g schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżki oleju do smażenia
Na sos:
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki pasty curry
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 limonka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSchab oczyść z błon, umyj, pokrój w kostkę lub paseczki i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się przyrumieni. Do podsmażonego mięsa dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dodanie pasty curryDodaj na patelnię pastę curry (opcjonalnie 2-3 łyżki przyprawy curry) i wymieszaj. Smaż przez 1-2 minuty, często mieszając.
- Dodanie bulionuZalej podsmażone składniki bulionem i wymieszaj. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś do miękkości mięsa.
Wieprzowinę w sosie curry podaję na ciepło, udekorowaną szczypiorkiem, natką kolendry, natką pietruszki, cebulką dymką lub trawą cytrynową.
Z czym podawać wieprzowinę w sosie curry?
Danie wyśmienicie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, kaszą bulgur, gotowanymi oraz pieczonymi ziemniakami, a także pieczywem. Do dania serwuję również różne surówki i sałatki np. surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki, surówkę z marchewki i czosnku, sałatkę z marynowanej rzodkiewki, sałatkę z kiszonych ogórków, a także sałatkę indyjską z soczystych pomidorów, zielonego ogórka, czerwonej cebuli, soku z limonki oraz natki kolendry (do tej sałatki można również dodać pokrojone w kostkę mango).